We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Behandelingen

Huidbiopt

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een huidbiopt?

Bij een huidbiopt wordt een klein stukje huid afgenomen. Dit stukje huid wordt opgestuurd naar de patholoog voor weefselonderzoek. Soms wordt het stukje huid opgestuurd naar de medische microbiologie voor speciaal onderzoek naar bacteriën of schimmels. Het huidbiopt is een belangrijk hulpmiddel voor het stellen van de juiste diagnose.

Waarom krijgt u een huidbiopt?

Er kunnen meerdere redenen zijn voor een arts om een huidbiopt af te nemen. Dit zal de arts met u bespreken tijdens het consult. In sommige gevallen kiest de arts ervoor om meer dan één huidbiopt af te nemen.

Belangrijk vóór afname van het huidbiopt.

Als u allergisch of overgevoelig bent voor bepaalde stoffen dient u dit vooraf aan te geven. Het gaat tijdens de procedure om allergieën of overgevoeligheid voor huidreinigingsmiddelen zoals jodium en chloorhexidine, verdovingsvloeistof en pleisters. U hoeft niet vooraf te stoppen met bloedverdunnende medicijnen.

Hoe gaat het afnemen van een huidbiopt?

- De arts, verpleegkundige of doktersassistente zullen het huidbiopt afnemen met behulp van een biopteur. Dit is een rond scherp boortje van meestal 3mm of 4mm groot.
- De plek van afname wordt afgetekend en met een speciale huidreinigingsmiddel schoongemaakt.
- De plek wordt plaatselijk verdoofd met een verdovende vloeistof via een oppervlakkig klein naaldje.
- Nadat de verdoving is ingewerkt wordt het afgetekende stukje huid weggenomen met een biopteur. Door de plaatselijke verdoving voelt u dit niet.
- Met een pincet en schaartje zal het stukje huid worden verwijderd. Door de plaatselijke verdoving voelt u dit niet.
- In sommige gevallen wordt ervoor gekozen om een hechting te zetten. Door de plaatselijke verdoving voelt u dit niet.
- Het stukje huid zal worden opgestuurd naar het laboratorium waar de huid onder de microscoop onderzocht wordt door een patholoog.
- Als gevolg van het biopt is er een klein rond wondje ontstaan. Houd dit wondje minimaal 24 uur droog en laat de pleister die u krijgt ook minimaal 24 uur zitten. Soms besluit de arts dat voor u andere regels gelden, volg die op.
- Door het huidbiopt ontstaat een klein wondje wat over het algemeen weinig tot geen pijn doet. Als pijnstilling kan u zo nodig tot 3x per dag 2 tabletten van 500mg paracetamol innemen. Neem geen andere pijnstillers in zoals ibuprofen en diclofenac, omdat dit het risico op een nabloeding groter maakt.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Bij het afnemen van een huidbiopt is er een klein risico op een nabloeding of een ontsteking/infectie van het kleine wondje.

Heeft u een nabloeding? Laat het verband of pleister zitten en druk de bloedende plek onafgebroken af gedurende 15 tot 30 minuten. Indien het dan nog steeds bloedt, herhaal deze procedure van het afdrukken. Indien het dan nog steeds bloedt, neem dan contact op met uw arts (dit kan ook buiten kantooruren).

Merkt u in de dagen na de bioptafname toename van pijn, roodheid of ziet u pus? Neem dan contact op met uw arts van de afdeling dermatologie.