Huidaandoeningen
Atheroomcyste
OF
Wat is een atheroomcyste?
Een atheroomcyste is een goedaardige zwelling/bult(je) in de huid die is ontstaan doordat er een haarzakje met een bijbehorend talgkliertje verstopt is geraakt. Het komt veel voor, vooral bij volwassenen. Ze kunnen soms groter worden en klachten veroorzaken. Een andere naam voor atheroomcyste is epidermoid cyste of talgkliercyste.
Hoe ontstaat een atheroomcyste?
Een atheroomcyste ontstaat meestal vanuit een haarzakje die verstopt is geraakt. Naast een haarzakje zit ook altijd een talgklier. Een talgklier maakt talg aan, wat zorgt voor een natuurlijk vetlaagje op de huid. Als een haarzakje met talgklier verstopt is geraakt, kan het talg niet meer uit de talgklier. Zo ontstaat er een opeenhoping van talg in het haarzakje. De binnenkant van een haarzakje is bekleed met huidcellen. Als deze huidcellen loslaten, kunnen ze door de verstopte talgklier niet meer naar buiten. Zo komt er in de holte van het haarzakje een opeenhoping van talg en dode huidcellen.
Hoe ziet een atheroomcyste er uit?
Een atheroomcyste zit meestal op het behaarde deel van de hoofdhuid, het gezicht, de borst of de rug. Het is een rond huidskleurig of roze/rood bultje variërend van een halve centimeter tot soms enkele centimeters groot. Soms zit er ook een mee-eter op de atheroomcyste. Als je er op drukt of als de cyste vanzelf open gaat, kan er talg uit komen. Deze talg heeft vaak een vieze geur.
Meestal geeft een atheroomcyste geen klachten. Soms kan een atheroomcyste echter ontstoken raken. Dit kan pijnklachten, roodheid en toename in zwelling veroorzaken. Daarnaast kan een atheroomcyste ook cosmetisch storend zijn.
Wat is de behandeling?
Vaak hoeft een atheroomcyste niet behandeld te worden. Als een atheroomcyste heel groot is, ontstoken is geweest of cosmetisch storend is kan deze verwijderd worden met een kleine operatie onder lokale verdoving. Er wordt dan een kleine snee gezet of een huidovaaltje weggesneden. Als de cyste open is kan de inhoud verwijderd worden. Om te voorkomen dat de cyste zich weer gaat vullen met talg en huidcellen wordt de wand van de cyste ook verwijderd. Na de ingreep kan het wondje open gelaten worden of worden er een paar hechtingen geplaatst. Er kan een litteken vormen.
Wanneer de atheroomcyste ontstoken is zal er eerst in de cyste worden ingesneden en de inhoud worden verwijderd. Er wordt dan regelmatig een antibioticakuur gegeven. Later zal, in een rustige fase, dan de cystewand worden verwijderd tijdens een ingreep zoals hier boven beschreven.