We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Bowen, ziekte van - (Plaveiselcel)-carcinoma in situ, huidkanker

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

(Plaveiselcel)-carcinoma in situ, huidkanker

Wat is de ziekte van Bowen?

De ziekte van Bowen, ook wel morbus Bowen genoemd, is een vroege, oppervlakkige vorm van huidkanker. Hierbij zijn de kwaadaardige huidcellen alleen in de bovenste laag van de huid te vinden. Als dit niet behandeld wordt, kan het zich mogelijk ontwikkelen tot huidkanker van het type plaveiselcelcarcinoom. Dit is een vorm van huidkanker die dieper groeit en kan uitzaaien. Om dit te voorkomen worden patiënten met de ziekte van Bowen altijd behandeld.

Hoe krijgt u de ziekte van Bowen?

De ziekte van Bowen ontstaat vooral bij ouderen. Veel blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste oorzaak. Daarnaast heeft u meer risico om deze ziekte te krijgen als u medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken.

Welke klachten geeft de ziekte van Bowen en hoe ziet de ziekte van Bowen eruit?

De ziekte van Bowen geeft over het algemeen geen klachten. Soms kan een plek jeuken of pijn doen.
Meestal is er één enkele rode en schilferende plek, die langzaam groter wordt. Het kan verward worden met eczeem of psoriasis, maar geneest niet met behandeling voor deze huidaandoeningen. Meestal komt de ziekte van Bowen op zonblootgestelde delen van de huid voor, maar kan ook ontstaan in het geslachtsgebied of op de slijmvliezen.

Is de ziekte van Bowen besmettelijk?

De ziekte van Bowen is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u de ziekte van Bowen heeft?

Meestal kan uw arts door het kijken naar de huidplek, vermoeden dat het om de ziekte van Bowen gaat. De definitieve diagnose kan worden gesteld door middel van een huidbiopt, waarbij na lokale verdoving een klein stukje huid wordt verwijderd voor onderzoek. Dit is soms nodig omdat veel huidziekten op de ziekte van Bowen kunnen lijken, zoals eczeem, psoriasis en basaalcelcarcinoom.

Welke behandelingen van de ziekte van Bowen zijn er?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Afhankelijk van de medicijnen die u gebruikt, hoe groot de plek is en waar de ziekte van Bowen op uw lichaam zit, zal de arts in overleg met u een van de volgende behandelingen kiezen.

Curettage en coagulatie

Dit is een behandeling waarbij de ziekte van Bowen met een scherpe lepel wordt weg geschraapt (curettage) en daarna wordt dichtgebrand (coagulatie). Deze behandeling kan littekens veroorzaken.

Bevriezen met vloeibare stikstof

Dit is een behandeling waarbij de ziekte van Bowen van buitenaf wordt aangestipt met vloeibare stikstof, De huid die bevroren is geeft een blaar of korst en sterft dan af. De wond die kan ontstaan zal vervolgens weer genezen. Het is een snelle behandeling die met name bij kleine plekken wordt toegepast. Door deze behandeling kan een donkere of lichte verkleuring van de huid ontstaan of kan littekens achterlaten.

Excisie (Wegsnijden na verdoving van de huid)

De dermatoloog snijdt de ziekte van Bowen weg. Uw huid wordt op de plek waar de arts snijdt, verdoofd met prikjes in en rondom de plek. Om zeker te zijn dat de plek helemaal weg is, wordt het weggenomen stukje huid altijd in het laboratorium onderzocht. Als de ziekte van Bowen niet helemaal weg is, moet de arts nog een keer rondom de plek snijden.

Fluorouracil crème (= Efudix®)

Efudix crème bevat de werkzame stof 5-fluorouracil. Deze stof beschadigt snel delende (zieke) cellen wel en langzaam delende (goede) cellen niet. Hierdoor sterven de cellen van de ziekte van Bowen af.

Photodynamische therapie (PDT)

Bij deze behandeling wordt eerst een crème aangebracht op de ziekte van Bowen. Deze crème maakt de kwaadaardige cellen gevoeliger voor licht. Na 3 uur wordt het belicht met een speciale lamp. Hierdoor gaan de kankercellen dood. Meer informatie over foto dynamische therapie kunt u aan uw arts vragen.

Is de ziekte van Bowen te genezen of blijft u er altijd last van houden?

De ziekte van Bowen is te genezen. U kunt wel nieuwe plekken van de ziekte van Bowen krijgen.

Wat kunt u zelf nog doen?

  • Houd zelf uw huid goed in de gaten
  • Als u zorgen heeft over plekken die blijven groeien of niet willen genezen, maak dan een afspraak met uw huisarts of dermatoloog
  • Bescherm uw huid goed tegen de zon om nieuwe ziekte van Bowen plekken te voorkomen
  • Zie voor meer informatie ook de folder zonlicht en de huid