We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Hepatitis B

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Deze folder is 1:1 overgenomen van Soa Aids Nederland.
Soa Aids Nederland is het expertisecentrum op het gebied van hiv-infectie en andere soa’s.
 

Hepatitis B is een ontsteking van de lever. De oorzaak is het hepatitis B- virus (HBV). Dit virus wordt door onveilige seks of door contact met bloed overgedragen.

Wat merk je van hepatitis B? 

Een infectie met hepatitis B kan op verschillende manieren verlopen. Veel mensen krijgen na de infectie helemaal geen klachten. Sommige mensen krijgen binnen twee tot drie maanden na besmetting last van:
- moeheid
- verminderde eetlust en misselijkheid
- koorts en pijn rechts boven in de buik
- oogwit en huid kunnen geel worden (geelzucht)
- donkere urine (de kleur van sterke thee)
- ontlasting heel licht van kleur (stopverfkleur)
- jeuk

De geelzucht verdwijnt na enkele weken. De moeheid kan weken tot maanden aanhouden. Wanneer het virus langer dan zes maanden in je lichaam blijft, dan noemen we dat een chronische hepatitis B-infectie. De meeste mensen met chronische hepatitis B hebben weinig klachten of zijn alleen wat moe.

Risico’s op hepatitis B
Hepatitis B wordt door een virus veroorzaakt. Het virus zit in het bloed, sperma en vaginaal vocht van iemand die ermee besmet is. Hepatitis B is besmettelijk vanaf zes weken voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden totdat het virus uit het bloed is verdwenen. Het virus kan op verschillende manieren worden overgedragen. Je kunt met het virus besmet raken als besmet bloed, sperma (ook voorvocht) of vaginaal vocht in aanraking komt met een wondje in je huid of met de slijmvliezen van de mond, neus, ogen, anus of geslachtsorganen. 

Bijvoorbeeld:
- bij onveilig vrijen met een partner die besmet is met hepatitis B
- bij een prik met een besmette naald (injectie, piercing, tatoeage of acupunctuur)
- bij gebruik van een besmette tandenborstel of scheermesje

In Nederland loop je geen risico op besmetting door een bloedtransfusie. In ons land wordt al het donorbloed grondig op hepatitis B gecontroleerd.

Als een vrouw met hepatitis B zwanger wordt, kan ze het virus bij de bevalling aan de baby doorgeven. In Nederland worden alle zwangere vrouwen daarom gecontroleerd op hepatitis B.

Inenten tegen hepatitis B
Er bestaat een goed en veilig vaccin tegen hepatitis B. Als je zelf hepatitis B hebt, moet je je sekspartner(s) en huisgenoten waarschuwen, zodat die zich tegen de ziekte kunnen laten inenten.

Als je zwanger bent en je hebt hepatitis B, dan krijgt de baby meteen na de geboorte antistoffen tegen HBV toegediend en wordt ingeënt.

In Nederland krijgt Iedereen die meer dan normaal kans loopt op hepatitis B het advies zich te laten inenten. Bijvoorbeeld:
- als je een (seks)partner of huisgenoot hebt met hepatitis B
- als je een man bent die (ook) seks heeft met mannen
- als je in de prostitutie werkt als sekswerker
- als je drugs spuit
- als je werkt in de gezondheidszorg
- als je van plan bent te gaan reizen in een gebied waar hepatitis B veel voorkomt. In landen buiten West-Europa, Canada, de VS, Australië en Nieuw Zeeland komt hepatitis B veel voor. Daar worden mensen vaak al bij de geboorte of op jonge leeftijd met het virus besmet.

Sinds 2011 worden alle kinderen die in Nederland worden geboren, tegen hepatitis B ingeënt. 

Behandeling van hepatitis B

Acute hepatitis B gaat meestal binnen een halfjaar vanzelf over zonder medicijnen. Rust en gezonde voeding zijn dan belang-rijk. Maar soms ontstaat er een chronische infectie. Iemand blijft dan drager van het virus en kan andere mensen besmetten. Een drager kan medicijnen krijgen om het virus af te remmen. Vaak verdwijnt het virus dan uit je lichaam.

Partners waarschuwen

ls je hepatitis B hebt, dan meldt je huisarts dat bij de GGD. Die zal dan contact met je opnemen en advies geven over het voorkomen besmetting van anderen en over inenting. Als jij hepatitis B hebt, dan is het belangrijk om je sekspartners van het afgelopen halfjaar te waarschuwen. Adviseer hen om contact op te nemen met de GGD of de huisarts. Zie je ertegen op om partners zelf te waarschuwen? Vraag dan de GGD om dit anoniem te doen. Of doe het via partnerwaarschuwing.nl

Aids Soa Infolijn 

Heb je een vraag die deze folder niet is behandelt?
- Bel de Aids Soa Infolijn0900 204 204 0 (10ct p.m.) Maandag tot en met woensdag: 9:30 – 15:30. Donderdag en vrijdag: 13:30 – 15:30.
- Stuur een e-mail naar de Aids Soa Infolijn: Sense@soaaids.nl je krijgt binnen twee werkdagen antwoord.
- Of bezoek het chatspreekuur op Soatest.nl Maandag tot en met donderdag: 15:30 – 17:30.

Meer informatie over hepatitis vind je op: soaaids.nl/hepatitis