We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Wondroos - Belroos, erysipelas, cellulitis

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Belroos, erysipelas, cellulitis

Wat is wondroos?

Wondroos is een infectieziekte van de huid. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood wordt. Wondroos komt het meest voor aan de benen, maar kan ook in het gezicht of op andere locaties van het lichaam voorkomen. U hebt dan vaak pijn, roodheid en een gezwollen huid. Soms kunt u zich daarbij ziek voelen.

Wondroos wordt ook wel erysipelas of cellulitis genoemd. Erysipelas is een ontsteking alleen van de huid. De huid is rood, dik en pijnlijk. Bij Cellulitis is vaak ook naast de huid, het onderhuidse vetweefsel bij de ontsteking betrokken. Vaak heeft u hierbij ook koorts.

Cellulitis moet niet verward worden met de bekende ‘sinaasappelhuid’ van de bovenbenen van vrouwen, die ook wel cellulitis of ‘cellulite’ wordt genoemd. Deze huid is niet pijnlijk.

Hoe krijgt u wondroos?

Wondroos krijgt u door bacteriën, meestal stafylokokken of streptokokken. De bacteriën komen de huid binnen via een wondje. Dit kunnen allerlei wondjes zijn zoals een puistje, een kloofje, een schaafwond, een krabeffect, een trauma, eczeem, schimmel tussen de tenen of een operatiewond. Bij wondroos in het gezicht kan de bacterie ook afkomstig zijn uit de oren, de neus of de bijholtes (neusbijholte, voorhoofdsholte).

Hoe ziet wondroos eruit?

Wondroos is meestal eenzijdig aanwezig. De huid wordt dan plotseling rood, warm, gezwollen en doet pijn. Soms ontstaan er ook blaren, of zelfs bloedblaren ten gevolge van de enorme vochtophoping. De lymfeklieren kunnen opgezet zijn. Bij wondroos van het been zijn het de lymfeklieren in de liezen die opgezet zijn, bij wondroos in het gezicht zijn vaak de halsklieren opgezet.

Is wondroos besmettelijk?

Nee, wondroos is niet besmettelijk. Wel wordt aangeraden om de handen goed te wassen met zeep als u in contact komt met de ontstoken huid en eventuele wondjes af te plakken.

Hoe weet uw arts of u wondroos heeft?

Uw arts kan aan de rode plekken op de huid zien of u wondroos heeft. Wondroos gaat meestal samen met pijn en roodheid en zwelling. Daarbij kan u zich ziek voelen en kunt u koorts ontwikkelen maar dat hoeft niet altijd. Over het algemeen is verder bloedonderzoek niet nodig.

Welke behandelingen van wondroos zijn er?

Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica. Vaak kunnen dit gewoon tabletten zijn. Afhankelijk van de ernst van de wondroos, uw leeftijd en al bestaande ziektes zal uw arts besluiten u thuis te behandelen of in het ziekenhuis te laten opnemen waarbij antibiotica via het infuus gegeven wordt. Dit laatste is vaak alleen nodig indien u koorts heeft, of een verminderd afweersysteem.
Verder zal uw arts erop letten dat u goed op de behandeling reageert. Het is van belang dat u contact met uw arts opneemt als uw klachten erger worden.

Ook zal uw arts kijken of het wondje, waardoor de bacterie in de huid gekomen is, behandeld moet worden. Welke behandeling dit is, is afhankelijk van de oorzaak van dit wondje. Dit is belangrijk om een nieuwe wondinfectie te voorkomen.

Het is de ervaring van veel dermatologen dat zwachtels (strak verband) of een (dubbel aangebracht) buisverband belangrijk zijn bij zwelling van het been. Dit vermindert de pijn aan het been, zorgt ervoor dat de genezing sneller gaat en kan voorkomen dat de ontsteking weer terugkomt.
Mocht u altijd makkelijk vocht vasthouden in het been, dan kan het nodig zijn op elastische kousen te dragen. Overleg dit zo nodig met uw arts.

Bij telkens terugkerende wondroos (vaak aan de benen) wordt er soms gedurende langere periode antibiotica gegeven. Ook wordt vaak gekozen om een aangemeten elastische kous te blijven dragen om zwelling tegen te gaan.

Is wondroos te genezen of blijft u er altijd last van houden?

De meeste mensen met wondroos krijgen het maar één keer in hun leven en daarna nooit meer. Een kleine groep krijgt vaker wondroos. Er is meer kans op het terugkeren van de wondroos als u:
• een afweerstoornis heeft of afweeronderdrukkende geneesmiddelen gebruikt
• te zwaar bent
• als u veel vocht vasthoudt in uw been bij spataderen of lymfoedeem
• als de doorbloeding aan het been minder goed is.
Mocht hiervan bij u sprake zijn, dan zal de arts dit met u bespreken. Dan worden dagelijks elastische kousen geadviseerd.

Wat kunt u zelf doen?

• Neem contact op met uw arts als de klachten erger worden, zoals uitbreiding van de roodheid, koorts of enorme pijnklachten
• Neem contact op met uw arts indien inname van antibiotica niet lukt, bijvoorbeeld door misselijkheid of braken
• Als u al een elastische kous heeft, draag deze dan zoveel mogelijk.
• probeer te kijken waar het wondje zit waardoor de bacterie in de huid is gekomen.

Vaak zijn deze wondjes veroorzaakt door een schimmelinfectie tussen den tenen die behandeld moet worden met een zinkoxidezalf en een anti-schimmelcrème.

Houd ook na genezing van wondroos aan het been, de huid tussen de tenen goed in de gaten. Het is belangrijk de huid na het douchen goed af te drogen. Schimmelinfecties kunnen vaak terugkomen. In dat geval moet er weer snel met de anti-schimmelcrème worden behandeld.

• Overgewicht geeft een verhoogde kans dat wondroos steeds terugkomt. Bovendien is er meer kans dat de infectie ernstiger verloopt. Afvallen in gewicht kan dan ook helpen om in de toekomst minder risico op wondroos te hebben.