We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Prurigo nodularis - Jeukbulten

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Jeukbulten

Wat is prurigo nodularis?

Prurigo nodularis is een huidaandoening met hevig jeukende bulten meestal op de armen en benen. Deze aandoening komt vooral voor bij volwassenen. Van prurigo nodularis kunt u lang last blijven houden.

Hoe krijgt u prurigo nodularis?

Mensen met een droge huid en / of eczeem krijgen vaker prurigo nodularis dan mensen die dit niet hebben. Psychische problemen, zoals stress, kunnen leiden tot prurigo nodularis. Maar de huidaandoening kan ook juist stress veroorzaken.

Soms kan prurigo nodularis beginnen nadat de huid is opengekrabd of na een insectenbeet. Veel mensen krabben aan plekjes op hun huid. Soms merken ze niet eens dat ze dit doen.

Hoe ziet prurigo nodularis eruit?

Bij prurigo nodularis heeft u sterk jeukende bulten. Deze bulten zijn eerst rood, later worden ze huidkleurig of grijsbruin. Het oppervlak is ruw. De bulten zitten meestal op de armen of benen. Door de jeuk worden de bulten vaak opengekrabd. De jeuk is soms zo erg dat u er niet door kunt slapen. Van prurigo nodularis kunt u vele jaren last hebben. Door de jeuk gaat u krabben. Door het krabben ontstaan steeds nieuwe bulten. Maar bulten die al langer bestaan, kunnen soms ook vanzelf verdwijnen.

Is prurigo nodularis besmettelijk?

Prurigo nodularis is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u prurigo nodularis heeft?

Uw arts kan aan de huiduitslag zien dat u prurigo nodularis heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Voor het verwijderen wordt u plaatselijk verdoofd. Het stukje huid wordt daarna opgestuurd voor onderzoek. Soms wil uw arts bloed laten prikken, om te bekijken of er misschien een andere oorzaak voor de jeuk is.

Welke behandelingen van prurigo nodularis zijn er?

U moet in ieder geval proberen zo min mogelijk te krabben. Het is heel moeilijk om niet te krabben als uw huid jeukt, maar door krabben wordt de huidaandoening erger. Als de opengekrabde wondjes genezen, dan gaat de huid ook vaak jeuken. De arts zal u een behandeling voorschrijven om de jeuk zoveel mogelijk te verminderen.

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Een vette huidverzorgende crème
  • Corticosteroïd - crème (ook hormooncrème genoemd). Wilt u meer over deze stof weten, dan kunt u hierover lezen in de folder ‘Corticosteroïden voor de huid
  • Corticosteroïd - crème onder een speciale pleister. Als u zo’n pleister op de plekken plakt, werkt de crème nog beter. Ook wordt uw huid dan beschermd tegen het krabben
  • Injectie met een ‘corticosteroïdoplossing’. Deze behandeling moet meerdere keren worden herhaald
  • Tabletten (met ‘antihistaminica’)
  • Lichttherapie. Dit is een behandeling met uv - licht.

Als deze behandelingen niet werken, kan de arts u zwaardere medicijnen voorschrijven, zoals thalidomide, ciclosporine of azathioprine. Deze medicijnen geven soms bijwerkingen. Antidepressiva helpen soms goed.

Is prurigo nodularis te genezen of blijft u er altijd last van houden?

Prurigo nodularis is te genezen, maar dan moet u proberen niet meer te krabben. Hoe moeilijk dit ook is. Als iemand jeuk heeft, gaat hij automatisch krabben. Dat is normaal. Maar blijft u krabben, dan blijft u soms jarenlang last houden van prurigo nodularis. Door de behandeling met de crème of zalf vermindert de jeuk en als u niet krabt, verdwijnen de bulten. De klachten duren gelukkig niet uw leven lang. Er komt een moment dat de klachten verdwijnen.

Wat kunt u zelf nog doen?

  • Het is het beste dat uw huid niet te droog is. Daarom is het verstandig de huidverzorgende crème of de zalf elke dag op uw huid te smeren. U kunt deze crème ook smeren als de plekken gaan jeuken
  • Probeer niet te krabben
  • Houd uw nagels kort zodat u de plekken niet open krabt
  • Als u last heeft van stress kunt u ook hulp zoeken om hiermee om te gaan. Dit kunt u met uw arts bespreken.