We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Allergie voor schoenen

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een allergie voor schoenen?

Allergie voor schoenen komt relatief vaak voor. Het is in feite een vertraagde type allergie oftewel een contactallergie voor bestanddelen van schoenen. Deze contactallergie veroorzaakt voeteczeem..

Hoe ontstaat het?

De verantwoordelijke allergenen zijn voornamelijk stoffen die worden gebruikt tijdens het fabricage proces. De belangrijkste zijn:
- Stoffen gebruikt tijdens het looien van leer: chroomzouten en thiocyanomethylthio-benzo-thiazole (TCMTB)
- Lijmen: neopreen, waarin para-tert-butylphenol-formaldehydehars, dodecylmercaptan en polyurethaan
- Harsen op basis van rubber en colofonium, polyurethaan, polyester, acrylaat, polyvinylacetaat , cellulose en epoxyhars.
- “Splitleer” = leer bedekt met filmpje van polyurethaan of polyvinylchloride (PVC)
- Rubber en plastik: mercaptobenzothiazole (MBT), tetramethylthiuram-disulfide (TMTD), diphenylguanidine (DPG) en colofonium
- Rubbertoevoegsels: diaminodifenylmethane, carbamaten en PPD derivaten.
- Kleurstoffen die gebruikt zijn in de schoen.
- Andere bestanddelen bijv. metalen (nikkel !)

Naast een contactallergie voor schoenen kan een voeteczeem ook worden veroorzaakt door een contact allergie op
- gebruikte zalven (w.o. corticosteroïd zalven, antibiotica of antischimmelmiddelen)
- kousen (allergie voor de kleurstoffen hierin).

Wat zijn de verschijnselen?

We zien eczeem aan de voeten, daar waar de huid dun is, dus voornamelijk aan de voetruggen. Het eczeem gaat vaak gepaard met jeukklachten. De afwijkingen zijn meestal symmetrisch (links en rechts gelijk). Meestal wordt hierbij een contactallergie gevonden voor PTBP-hars, fenol-formaldehydehars, colofonium of chroomzouten. Ook kan het eczeem zitten aan de voetzolen. Men moet dan bedacht zijn op een contactallergie voor rubbercomponenten. Meestal zijn de klachten in de zomer erger dan in de winter. Doordat de voeten meer zweten komt het oorzakelijk allergeen meer vrij uit de schoen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

PLAKTESTEN
Pas wanneer uw verhaal én de lokalisatie van de huidafwijkingen verdacht zijn voor een contactallergie krijgt u een afspraak voor een allergieonderzoek , de bekende “plakproeven”. Hierbij wordt naast een standaardreeks ook een speciale “schoenen reeks” gebruikt. U maakt 3 afspraken in 1 week Op de eerste dag worden de te testen stoffen in kleine "kamertjes" met pleisters op de rug geplakt. Op de tweede en vierde dag worden de pleisters weer verwijderd en de test afgelezen. Een test is positief als het opgebrachte materiaal (allergeen) ter plaatse een ontstekingsreactie veroorzaakt.

Wat kunt u zelf eraan doen?

U dient voor de rest van uw leven schoenen te dragen die niet de stoffen bevatten waarvoor u allergisch blijkt te zijn. Deze schoenen heten “hypoallergene schoenen”.
1. U krijgt een brief mee waarin de gevonden positieve contactallergenen vermeld zijn.
2. Ook krijgt u een machtigingsverzoek van uw dermatoloog aan uw ziektekostenverzekeraar om de aanschafkosten van deze speciale schoenen (deels) te vergoeden. Deze stuurt u op naar uw verzekeraar.
3. De lijst van de gevonden contactallergenen laat u zien aan de schoenen speciaalzaak zodat de verkoper de juiste paar schoenen voor u kan bestellen.

"MAG IK NIET AF EN TOE "GEWONE" SCHOENEN BLIJVEN DRAGEN?"
Het af en toe dragen van gewone schoenen (bijv. 1 X per 2 maanden) kan al genoeg zijn om uw contactallergie weer te doen opvlammen dan wel in stand te houden. Dit wordt dus afgeraden.

Links

- Think ! shoes. Voor mensen die een contactallergie hebben voor chroom of lijmstoffen. Think! leder bevat geen chroom en wordt gelijmd met lijmen op melkbasis.
- Webshop Vega-Life: Voor ledervrije schoenen.

Wat zijn de vooruitzichten?

Een contact allergie voor schoenbestanddelen behoudt u de REST VAN UW LEVEN! Het is daarom zaak om de hypoallergene schoenen voor de rest van uw leven te blijven dragen. De verwachting is dat hiermee het eczeem langzamerhand zal afnemen. Indien u toch op uw gewone schoenen blijft doorlopen is het goed mogelijk dat u in de loop van de tijd voor meerdere stoffen van de schoen allergisch wordt.

Adressen van schoenwinkels voor hypoallergeen schoeisel