We streven er naar
dat iedereen lekker
in zijn vel zit.

Huidaandoeningen

Naevus sebaceus - huidgezwel

Scan deze qr-code om direct de folder te downloaden

OF

Download de Patiëntenfolder in PDF

Wat is een naevus sebaceus?

Een naevus sebaceus is een goedaardige, huidskleurige tot geel/oranje wratachtige plek. Het is vanaf de geboorte aanwezig en bevindt zich meestal op het behaarde hoofd.

Hoe ontstaat een naevus sebaceus?

De naam is afgeleid van ‘sebum’, wat ‘talg’ betekent, omdat de plek vooral bestaat uit vergrote talgklieren. Het is een aangeboren afwijking van de talgklieren. Soms zitten er ook afwijkende zweetklieren of haarzakjes in. Het is niet helemaal duidelijk hoe een naevus sebaceus ontstaat.

Hoe ziet een naevus sebaceus eruit?

Het ziet eruit als een huidskleurige tot geel/oranje wratachtige plek, die zich vaak op het behaarde hoofd, bij de slaap of het voorhoofd bevindt. De grootte is wisselend, maar meestal zijn ze een paar centimeter in omvang. Soms kunnen ze ook wat langwerpig zijn. Bij de geboorte is het vaak een vrij platte plek. Het kan in de puberteit een meer wratachtige en hobbelige plek worden. Er groeien vaak geen haren in de plek, ook niet als de plek op het behaarde hoofd zit.

Is een naevus sebaceus gevaarlijk?

Nee, het is goedaardig. Er zijn echter twee zeldzame uitzonderingen waarbij een naevus sebaceus onderdeel is van een syndroom waarbij ook andere afwijkingen voorkomen. Deze bijkomende afwijkingen zijn bijvoorbeeld neurologische verschijnselen (onder andere epilepsie), oogafwijkingen of skeletafwijkingen. Alleen bij aanwezigheid van deze symptomen is screening op een zeldzaam syndroom zinvol.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vanwege het typische uiterlijk wordt de diagnose vaak gesteld met het blote oog. Bij twijfel kan eventueel een huidbiopt afgenomen worden (zie folder NVDV ‘Huidbiopt’).

Wat is de behandeling?

Omdat het een goedaardige plek betreft is behandeling niet per se nodig. Wel is er een licht verhoogde kans op het ontstaan van huidkanker in een naevus sebaceus op oudere leeftijd (>40 jaar). Dit gaat dan vaak om een lichte vorm van huidkanker, een basaalcelcarcinoom (zie folder NVDV ‘Basaalcelcarcinoom’). Als er een verdenking is op huidkanker zal de plek weggehaald worden middels een chirurgische ingreep. Als de plek erg hinderlijk is kan het ook om die reden eenvoudig onder lokale verdoving verwijderd worden. Een chirurgische ingreep zal wel altijd een litteken achterlaten. Lasertherapie kan ook een alternatief zijn.

Wat kunt u zelf nog doen?

Het is niet nodig om onder controle bij de arts te blijven. Wel is het goed om de plek zelf regelmatig te bekijken. Als er een bultje of een verdikking in ontstaat dient u contact op te nemen met de arts.