Weren, Kleren, Smeren!
Je wil voorkomen dat je huid verbrand om een beschadigde huid en huidkanker te voorkomen. Alleen door af en toe met zonnebrandcrème te smeren bescherm je je huid helaas niet voldoende. Je kunt zonbescherming zien als een recept waarvoor je meerdere ingrediënten nodig hebt, en het één niet zonder het ander kan. Daarom is het advies dat je zowel schaduw zoekt (weren), je huid beschermt met kleding en een zonnebril (kleren) èn dat je zonnebrandcrème smeert met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 of hoger, die ook een UV-A filter bevat.
Om huidkanker te helpen voorkomen, is het belangrijk dat de huid niet verbrandt. Maar zelfs als dit niet gebeurt, dan kan de huid schade oplopen door langdurig zonnen en kan huidkanker ontstaan. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon, ook als deze niet verbrandt.
Dit kan door te weren, kleren en smeren:
1. Weren:
Zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 11:00 en 15:00 uur. Zoek wanneer de zonkracht 3 of hoger is de schaduw op. Let op: ook vroeger of later op de dag of bij bewolking kan de zonkracht sterk zijn.2. Kleren:
Draag bedekkende kleding, hoed en zonnebril. Kleding beschermt je huid tegen schadelijke UV-straling. Dus draag een shirt met lange mouwen, hoed en zonnebril als je naar buiten gaat. Wil je het nog beter doen? Draag dan UV-werende kleding.3. Smeren:
Smeer jezelf in met zonnebrandcrème; smeer je onbedekte huid royaal in met zonnebrandcrème van minimaal factor 30 mét UV-A filter. Dun smeren geeft onvoldoende bescherming. Breng een half uur voor je naar buiten gaat zonnebrandcrème aan en herhaal dit elke 2 uur en na het zwemmen, sporten of afdrogen.
Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. Wanneer de zon hoog staat, is de weg door de atmosfeer korter, en wordt er dus minder zonlicht gefilterd. Daarom is het advies om tussen 11 en 15 uur, als de zon hoog staat, de schaduw op te zoeken.
Let op:
- Niet alleen wanneer de lucht felblauw is en de zon schijnt loop je risico. Ook als het bewolkt of mistig is, kan de zonkracht 3 of hoger zijn en kun je verbranden. Dus check van april tot en met september de zonkracht en bescherm je huid ook op deze dagen.
- Temperatuur staat niet gelijk aan zonkracht. Tijdens koudere zomerdagen kan de zonkracht net zo sterk zijn als op een warme zomerdag. Soms zelfs sterker.
Tip! Check dagelijks de zonkracht op weeronline.nl of KNMI.nl of in je weerapp.
Tip! Soms zie je in plaats van zonkracht ook de term UV-index; dat is hetzelfde. Het KNMI geeft dagelijks een zonkrachtverwachting die in de meeste weerapps ook wordt vermeld.
UV werende kleding
In UV-werende kleding speelt de Ultraviolet Protection Factor (UPF) een rol. De UPF is een cijfer dat aangeeft hoe goed de kleding je beschermt tegen UV-A en UV-B-straling. Dit is handig, want dan weet je meteen hoeveel bescherming je kleding biedt. Het UPF-cijfer in kleding wordt berekend door verschillende factoren, zoals de dichtheid van de stof, het soort stof, de kleur, de dikte, en de rekbaarheid. Een UPF van 15-20 staat voor goede zonbescherming, UPF 25, 30 en 35 als zeer goed, en UPF 40, 45, 50 en 50+ als uitstekend. Met deze getallen in je achterhoofd kun je het UPF-label checken als je UV-werende kleding koopt.