Dé expert
voor huidproblemen

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

13 april 2021

Handgel

Sinds een jaar smeren we allemaal massaal alcoholgel, ook dit heeft helaas gevolgen voor de handen. Dermatoloog Ingrid van Riet geeft tips om te voorkomen dat alcoholgel je huid uitdroogt. 

Lees verder via deze link

Lees meer
8 april 2021

Hyaluronzuur en andere serums; is deze hype écht goed voor je huid?

Er komt iedere week wel een nieuw product op de markt met de claim dat het helpt tegen fijne lijntjes, rimpels, een doffe huid of het inbrengen van vocht. Maar wat doen producten met hyaluronzuur, retinol, niacinamide en chemische exfolianten nou écht voor je huid?

Dermatoloog Armanda Onderdijk legt het uit.

Lees verder via deze linkLees meer
30 maart 2021

Social media gebruik van artsen

DOQ spreekt met verschillende artsen, waaronder dermatoloog Gamze Piskin over het social media gebruik van artsen. 

Voor (een deel van de) patiënten zijn social media tegenwoordig de (enige) plaats om medische kennis te vergaren. Willen we graag dat ze daar betrouwbare en zinvolle informatie tegenkomen, dan moeten artsen actief en zichtbaar zijn op social media

Lees verder via deze link

Lees meer
26 maart 2021

Algemene informatie over de huid

De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid vormt het omhulsel van het lichaam en schermt daarmee de mens af van de buitenwereld.

De huid speelt ook een belangrijke rol in onze omgang met andere mensen, want door onze huid zijn wij herkenbaar voor onze omgeving. Huidaandoeningen kunnen voor patiënten zeer belastend zijn omdat zij voor anderen zichtbaar (kunnen) zijn. 

Op onze website vindt u algemene informatie over de huid en de functie...

Lees meer
23 maart 2021

Haaruitval door veroudering

Dokters van morgen spreekt met dermatoloog Petra Dikrama over haaruitval door veroudering. Strikt gezien spreek je niet over haaruitval bij veroudering, maar zie je dat door de jaren heen de haren kleiner en dunner worden, legt Dikrama uit.

Heb je met haarverlies door veroudering te maken en wil je kijken of je daartegen iets kunt doen? Dan kun je het beste via de huisarts je laten doorverwijzen naar een dermatoloog. 

Lees verder via deze link

Lees meer
18 maart 2021

Aften

Aften (medische term: Stomatitis aphthosa) zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies die veelal voor het eerst ontstaan rond de puberteit en die de neiging hebben om vaak terug te komen.

Aften komen bij ongeveer 20% van de bevolking voor. De meeste mensen hebben slechts af en toe wat ongemak van kleine pijnlijke zweertjes die na 1 tot 2 weken weer spontaan genezen. Sommigen hebben echter vaak terugkerende, grote en zeer pijnlijke zweren in de mond. Bij het on...

Lees meer
15 maart 2021

Is het verstandig om je nagelriemen dagelijks terug te duwen?

Voor sommige mensen is het een wekelijks ritueel: de nagels knippen of vijlen en de nagelriemen terugduwen, vaak met een zogenoemd bokkenpootje. De nagels zien er daarna weer verzorgd uit en door het terugduwen van de nagelriemen lijken ze zelfs groter. Een onschuldige gewoonte zou je denken.

Dermatologen Rick Waalboer-Spuij en Leon Plusjé leggen het een en ander uit over het terugduwen van de nagelriemen en de gevolgen hiervan, lees verder via deze link

Lees meer
12 maart 2021

Wat doet stress met je uiterlijk?

EditieNL spreekt met verschillende deskundigen waaronder dermatoloog Peter Velthuis over de mogelijke verandering van de huid tijdens een stressvolle periode. 

Lees meer via deze link

Lees meer
8 maart 2021

Internationale vrouwendag

Vandaag op internationale vrouwendag besteden we aandacht aan Lichen sclerosus. Lichen sclerosus komt in het genitale gebied veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en veroorzaakt jeuk, pijn en pijn bij het vrijen. Heb je klachten en twijfel je of je lichen sclerosus hebt? Ga naar je huisarts en vraag om hulp.

In de nieuwe richtlijn lichen sclerosus worden adviezen gegeven voor het stellen van de diagnose, de behandeling en ook de begeleiding van patiënten, bijvoorbeeld als er pijn...

Lees meer
4 maart 2021

Beauty tips via social media

Beauty tips op social media, ze zijn leuk, maar niet altijd onschuldig. Het jeugdjournaal heeft hier een item over gemaakt en spreekt met dermatoloog Kirsten Vogelaar-Burghout over haar mening m.b.t. de vele beauty tips. 

Bekijk via deze link de video.

Lees meer
28 februari 2021

Internationale zeldzame ziektendag

Een van de meest zeldzame huidaandoeningen is Netherton syndroom. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid, ichthysosis linearis circumflexa en het zogenaamde bamboehaar. De gevoeligheid voor infecties is vanaf de geboorte groot. Het is een ernstige vorm van ‘ichtyose’. Dit is een groep aandoeningen waarbij de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, niet goed aangelegd is.

Meer weten over deze huidaandoening? Kijk op onze website

Lees meer
25 februari 2021

Wat doet een splinter in je lichaam?

Soms kan het heel verkeerd aflopen met een splinter. Maar meestal komt-ie vanzelf naar buiten. Dermatoloog Koen Quint legt uit hoe de huid reageert op een splinter.  Lees verder via deze link
Lees meer
22 februari 2021

Digitale dermatologie

De digitale handtekening is gezet: vandaag wordt gestart met het bouwen van ons digitale zorgplatform! Als wetenschappelijke beroepsvereniging zonder commercieel belang richten we een digitaal platform op om alle dermatologische zorg samen te laten komen. Hierin verbinden we patiënt en zorgverlener, zowel huisartsen, als specialisten ouderengeneeskunde als dermatologen.

De pilot gaat naar verwachting 22 maart van start.

Benieuwd naar de ontwikkelingen van dit platform? Houd onze...

Lees meer
18 februari 2021

Aangenomen motie

De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen een motie, ingediend door D66-Kamerlid Antje Diertens, aangenomen om samen met de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland te gaan werken aan preventie van huidkanker. Ook zal worden gekeken naar wat de plaats is van screening op huidkanker. 

De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland is een initiatief van #integraalkankercentrumnederland en de #NVDV

Hiermee wordt een mooie stap gezet in de richting van het voork...

Lees meer
15 februari 2021

Huid in beeld: Hemangiomen en wijnvlekken

Een hemangioom is een goedaardige, rode of paarse zwelling van bloedvaten in de huid. Hemangiomen ontwikkelen zich kort na de geboorte. Een hemangioom groeit in een beperkt tijdsbestek uit tot een bult door vermeerdering van kleine bloedvaatjes. Uiteindelijk wordt een hemangioom langzaam kleiner en verdwijnt na een aantal jaren vanzelf.

Lees meer
11 februari 2021

Jeuk, en hoe kom je er vanaf?

Je kent het misschien wel: je ligt in bed en uit het niets krijg je jeuk op je lichaam. NPO2 spreekt met dermatoloog Bing Thio over jeuk en krabben en vertelt waar dit vandaan komt.

Lees verder via deze link

Lees meer
8 februari 2021

Dag van het zelfvertrouwen

Vandaag is het de dag van het zelfvertrouwen, dit willen wij graag wijden aan de huidaandoening psoriasis.

Psoriasis komt voor bij ongeveer 2.5% van de bevolking, in totaal zijn dat meer dan 400.000 mensen in Nederland. Twee op de honderd mensen in Nederland heeft last van psoriasis.

Er is helaas veel onwetendheid over psoriasis. Mensen denke...

Lees meer
4 februari 2021

Wereld kankerdag

Vandaag is het wereld kankerdag, een dag waarop wij stilstaan bij huidkanker. Een op de vijf mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven huidkanker. Het vroegtijdig herkennen van huidkanker is van belang en kan invloed hebben op (het resultaat van) de behandeling. Wanneer heeft u uw huid voor het laatst gecheckt?

Kijk voor tips om huidkanker te herkennen op onze website

Ziet u een verdachte plek of twijfelt u, neem dan contact op met uw huisarts of derma...

Lees meer
2 februari 2021

Podcast over constitutioneel eczeem

Ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders lijden aan constitutioneel eczeem. Het is één van de meest voorkomende chronische huidaandoeningen die grote lichamelijk en psychische gevolgen kan hebben. 

In deze podcast over constitutioneel eczeem zijn dr. Marjolein de Bruin en dr. Marlies de Graaf te gast, beiden van het expertisecentrum voor constitutioneel eczeem in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze leggen uitgebreid uit wat constitutioneel eczeem is, hoe erg het...

Lees meer
28 januari 2021

Vijf dingen die helpen tegen een droge winterhuid

Schilfers, barsten of jeuk? Vijf dingen die helpen tegen een droge winterhuid.

In de wintermaanden zien dermatologen meer mensen met klachten over een droge huid, die kan schilferen, barsten en jeuken. Dermatoloog Tamar Nijsten geeft vijf tips om die te bestrijden.

Lees hier het interview van de volkskrant
Lees meer
21 januari 2021

Clownseczeem

Clownseczeem (medische term: dermatitis perioralis) Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes.

Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Deze crèmes en zalven wo...

Lees meer
18 januari 2021

Documentaire over alopecia: Haar en ik

Alopecia heeft voor iedereen die het krijgt een andere impact. In de documentaire Haar & Ik laat documentairemaker Lionel Hulsbergen verschillende mensen met Alopecia aan het woord over wat Alopecia voor hun betekent en hoe zij er mee omgaan.

Bekijk de documentaire via deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=ft__ffRe_vs

Patiëntenvereniging Alopecia areata:
https://www.alopecia-vereniging.nl/

<...
Lees meer
15 januari 2021

Huidschimmel

Huidschimmel (medische term: tinea corporis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels.

Schimmels zitten overal in onze omgeving en kunnen in de buitenste laag van de opperhuid (hoornlaag) groeien. Schimmelsporen zitten overal. Voorbeelden zijn sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. Huidschimmel is goed te behandelen, maar het risico bestaat dat de infectie weer terugkomt. Het risico dat dit gebeurt, is voor iedereen verschillend.

Lees meer informatie o...

Lees meer
11 januari 2021

FAQ COVID-19 vaccinatie en immunosuppressiva en biologicals

FAQ in PDF

U gebruikt medicatie die invloed heeft op uw afweersysteem en u hebt mogelijk veel vragen over het COVID-19 vaccin i.c.m. uw ziekte/medicatie. Wij proberen veelgehoorde vragen hieronder te verwoorden. Als er nog onduidelijkheden zijn, kunt u contact opnemen met uw behandelaar of GGD.

De huidige vaccins bevatten geen levend verzwakt virus maar niet-levende bestanddelen. De vragen en antwoorden in deze FAQ hebben enkel betrekking op deze vaccins.
...

Lees meer
8 januari 2021

Vijf potentiële boosdoeners van huidirritatie

Een geïrriteerde huid na het wassen? Het kán liggen aan het doucheproduct dat je gebruikt. Bepaalde bestanddelen leiden soms zelfs tot een allergie.

Welke dit zijn legt dermatoloog Ron Tupker uit. Lees meer via deze link.Lees meer