Dé expert
voor huidproblemen

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

18 maart 2021

Aften

Aften (medische term: Stomatitis aphthosa) zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies die veelal voor het eerst ontstaan rond de puberteit en die de neiging hebben om vaak terug te komen.

Aften komen bij ongeveer 20% van de bevolking voor. De meeste mensen hebben slechts af en toe wat ongemak van kleine pijnlijke zweertjes die na 1 tot 2 weken weer spontaan genezen. Sommigen hebben echter vaak terugkerende, grote en zeer pijnlijke zweren in de mond. Bij het on...

Lees meer
15 maart 2021

Is het verstandig om je nagelriemen dagelijks terug te duwen?

Voor sommige mensen is het een wekelijks ritueel: de nagels knippen of vijlen en de nagelriemen terugduwen, vaak met een zogenoemd bokkenpootje. De nagels zien er daarna weer verzorgd uit en door het terugduwen van de nagelriemen lijken ze zelfs groter. Een onschuldige gewoonte zou je denken.

Dermatologen Rick Waalboer-Spuij en Leon Plusjé leggen het een en ander uit over het terugduwen van de nagelriemen en de gevolgen hiervan, lees verder via deze link

Lees meer
12 maart 2021

Wat doet stress met je uiterlijk?

EditieNL spreekt met verschillende deskundigen waaronder dermatoloog Peter Velthuis over de mogelijke verandering van de huid tijdens een stressvolle periode. 

Lees meer via deze link

Lees meer
8 maart 2021

Internationale vrouwendag

Vandaag op internationale vrouwendag besteden we aandacht aan Lichen sclerosus. Lichen sclerosus komt in het genitale gebied veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en veroorzaakt jeuk, pijn en pijn bij het vrijen. Heb je klachten en twijfel je of je lichen sclerosus hebt? Ga naar je huisarts en vraag om hulp.

In de nieuwe richtlijn lichen sclerosus worden adviezen gegeven voor het stellen van de diagnose, de behandeling en ook de begeleiding van patiënten, bijvoorbeeld als er pijn...

Lees meer
4 maart 2021

Beauty tips via social media

Beauty tips op social media, ze zijn leuk, maar niet altijd onschuldig. Het jeugdjournaal heeft hier een item over gemaakt en spreekt met dermatoloog Kirsten Vogelaar-Burghout over haar mening m.b.t. de vele beauty tips. 

Bekijk via deze link de video.

Lees meer
28 februari 2021

Internationale zeldzame ziektendag

Een van de meest zeldzame huidaandoeningen is Netherton syndroom. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid, ichthysosis linearis circumflexa en het zogenaamde bamboehaar. De gevoeligheid voor infecties is vanaf de geboorte groot. Het is een ernstige vorm van ‘ichtyose’. Dit is een groep aandoeningen waarbij de buitenste laag van de huid, de hoornlaag, niet goed aangelegd is.

Meer weten over deze huidaandoening? Kijk op onze website

Lees meer
25 februari 2021

Wat doet een splinter in je lichaam?

Soms kan het heel verkeerd aflopen met een splinter. Maar meestal komt-ie vanzelf naar buiten. Dermatoloog Koen Quint legt uit hoe de huid reageert op een splinter.  Lees verder via deze link
Lees meer
22 februari 2021

Digitale dermatologie

De digitale handtekening is gezet: vandaag wordt gestart met het bouwen van ons digitale zorgplatform! Als wetenschappelijke beroepsvereniging zonder commercieel belang richten we een digitaal platform op om alle dermatologische zorg samen te laten komen. Hierin verbinden we patiënt en zorgverlener, zowel huisartsen, als specialisten ouderengeneeskunde als dermatologen.

De pilot gaat naar verwachting 22 maart van start.

Benieuwd naar de ontwikkelingen van dit platform? Houd onze...

Lees meer
18 februari 2021

Aangenomen motie

De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen een motie, ingediend door D66-Kamerlid Antje Diertens, aangenomen om samen met de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland te gaan werken aan preventie van huidkanker. Ook zal worden gekeken naar wat de plaats is van screening op huidkanker. 

De Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland is een initiatief van #integraalkankercentrumnederland en de #NVDV

Hiermee wordt een mooie stap gezet in de richting van het voork...

Lees meer
15 februari 2021

Huid in beeld: Hemangiomen en wijnvlekken

Een hemangioom is een goedaardige, rode of paarse zwelling van bloedvaten in de huid. Hemangiomen ontwikkelen zich kort na de geboorte. Een hemangioom groeit in een beperkt tijdsbestek uit tot een bult door vermeerdering van kleine bloedvaatjes. Uiteindelijk wordt een hemangioom langzaam kleiner en verdwijnt na een aantal jaren vanzelf.

Lees meer
11 februari 2021

Jeuk, en hoe kom je er vanaf?

Je kent het misschien wel: je ligt in bed en uit het niets krijg je jeuk op je lichaam. NPO2 spreekt met dermatoloog Bing Thio over jeuk en krabben en vertelt waar dit vandaan komt.

Lees verder via deze link

Lees meer
8 februari 2021

Dag van het zelfvertrouwen

Vandaag is het de dag van het zelfvertrouwen, dit willen wij graag wijden aan de huidaandoening psoriasis.

Psoriasis komt voor bij ongeveer 2.5% van de bevolking, in totaal zijn dat meer dan 400.000 mensen in Nederland. Twee op de honderd mensen in Nederland heeft last van psoriasis.

Er is helaas veel onwetendheid over psoriasis. Mensen denke...

Lees meer
4 februari 2021

Wereld kankerdag

Vandaag is het wereld kankerdag, een dag waarop wij stilstaan bij huidkanker. Een op de vijf mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven huidkanker. Het vroegtijdig herkennen van huidkanker is van belang en kan invloed hebben op (het resultaat van) de behandeling. Wanneer heeft u uw huid voor het laatst gecheckt?

Kijk voor tips om huidkanker te herkennen op onze website

Ziet u een verdachte plek of twijfelt u, neem dan contact op met uw huisarts of derma...

Lees meer
2 februari 2021

Podcast over constitutioneel eczeem

Ongeveer 2,2 miljoen Nederlanders lijden aan constitutioneel eczeem. Het is één van de meest voorkomende chronische huidaandoeningen die grote lichamelijk en psychische gevolgen kan hebben. 

In deze podcast over constitutioneel eczeem zijn dr. Marjolein de Bruin en dr. Marlies de Graaf te gast, beiden van het expertisecentrum voor constitutioneel eczeem in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze leggen uitgebreid uit wat constitutioneel eczeem is, hoe erg het...

Lees meer
28 januari 2021

Vijf dingen die helpen tegen een droge winterhuid

Schilfers, barsten of jeuk? Vijf dingen die helpen tegen een droge winterhuid.

In de wintermaanden zien dermatologen meer mensen met klachten over een droge huid, die kan schilferen, barsten en jeuken. Dermatoloog Tamar Nijsten geeft vijf tips om die te bestrijden.

Lees hier het interview van de volkskrant
Lees meer
21 januari 2021

Clownseczeem

Clownseczeem (medische term: dermatitis perioralis) Dermatitis perioralis betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes.

Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Dermatitis perioralis wordt meestal veroorzaakt door gebruik van crèmes of zalven met corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in het gezicht. Deze crèmes en zalven wo...

Lees meer
18 januari 2021

Documentaire over alopecia: Haar en ik

Alopecia heeft voor iedereen die het krijgt een andere impact. In de documentaire Haar & Ik laat documentairemaker Lionel Hulsbergen verschillende mensen met Alopecia aan het woord over wat Alopecia voor hun betekent en hoe zij er mee omgaan.

Bekijk de documentaire via deze link:
https://www.youtube.com/watch?v=ft__ffRe_vs

Patiëntenvereniging Alopecia areata:
https://www.alopecia-vereniging.nl/

<...
Lees meer
15 januari 2021

Huidschimmel

Huidschimmel (medische term: tinea corporis) is een huidinfectie die wordt veroorzaakt door schimmels.

Schimmels zitten overal in onze omgeving en kunnen in de buitenste laag van de opperhuid (hoornlaag) groeien. Schimmelsporen zitten overal. Voorbeelden zijn sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. Huidschimmel is goed te behandelen, maar het risico bestaat dat de infectie weer terugkomt. Het risico dat dit gebeurt, is voor iedereen verschillend.

Lees meer informatie o...

Lees meer
11 januari 2021

FAQ COVID-19 vaccinatie en immunosuppressiva en biologicals

FAQ in PDF

U gebruikt medicatie die invloed heeft op uw afweersysteem en u hebt mogelijk veel vragen over het COVID-19 vaccin i.c.m. uw ziekte/medicatie. Wij proberen veelgehoorde vragen hieronder te verwoorden. Als er nog onduidelijkheden zijn, kunt u contact opnemen met uw behandelaar of GGD.

De huidige vaccins bevatten geen levend verzwakt virus maar niet-levende bestanddelen. De vragen en antwoorden in deze FAQ hebben enkel betrekking op deze vaccins.
...

Lees meer
8 januari 2021

Vijf potentiële boosdoeners van huidirritatie

Een geïrriteerde huid na het wassen? Het kán liggen aan het doucheproduct dat je gebruikt. Bepaalde bestanddelen leiden soms zelfs tot een allergie.

Welke dit zijn legt dermatoloog Ron Tupker uit. Lees meer via deze link.Lees meer
5 januari 2021

Onzeker door huid- en haarproblemen

We worden steeds onzekerder over ons uiterlijk. Het komt steeds vaker voor dat mensen hun huid- of haaraandoeningen verbergen in plaats van naar de huisarts te gaan. Dat terwijl de huisarts de meeste huid- en haarproblemen vaak heel goed kan behandelen. 

Lees hier het interview met dermatoloog Ilse Kroft

Lees meer
25 december 2020

Haarverf en je huid

Veel mensen voorzien hun haardos regelmatig van een nieuw kleurtje, soms al jarenlang. Om grijze haren te verbergen, of omdat ze blond, bruin, rood of zwart mooier vinden dan de kleur die moeder natuur hen gaf. Maar wat doen we onze lokken aan? Kan regelmatig verven kwaad?

Tanja Vogel, dermatoloog bij Medisch Spectrum Twente geeft antwoord op deze vragen. 

Lees meer via deze link


Lees meer
22 december 2020

Wintertenen (Perniones)

Perniones is de medische benaming voor de meer bekende “wintertenen”, “wintervoeten” of “winterhanden”. Het gaat hierbij om een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou. Deze conditie treedt voornamelijk op in het voorjaar en de herfst. Perniones wordt meer bij vrouwen dan bij mannen gezien. Vooral mensen die veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werken kunnen er meer last van hebben.

Lees meer over wintertenen via deze link
<...

Lees meer
17 december 2020

Vlekjes en plekjes: híer moet je op letten

Eczeem, een droge huid, gekke vlekjes en plekjes en wratjes die er vroeger niet waren, huidkanker: de ouder wordende huid heeft het soms zwaar te verduren. Dermatoloog Laura Kienhorst bespreekt de meest voorkomende huidproblemen en geeft tips om ze, waar mogelijk, te voorkomen.

Lees verder via deze link


Lees meer
15 december 2020

Droge lippen

Hoe ontstaan droge lippen en hoe kun je dit voorkomen? En wat als je al droge lippen hebt, wat kun je er dan tegen doen? Dokters van Morgen spreekt met Petra Dikrama, dermatoloog van het Erasmus Medisch Centrum en The Body Clinic.
Lees verder via deze link

Lees meer