Meer over de behandeling van psoriasis

Vooraf

Helaas is het niet zo dat een patiënt naar believen een middel kan kiezen dat hij/zij wil gebruiken. Zorgverzekeraars vergoeden niet voor alle mensen met psoriasis alle denkbare mogelijkheden, en zeker niet altijd de dure behandelingen. Raadpleeg je arts als je hierover meer wilt weten.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Algemene huidverzorging
Het voorkomen van irritatie van de huid door het vermijden van huidbeschadiging (zeep, heet douchen, krabben, verbranden) en het soepel houden van de huid met neutrale, vette zalf kan klachten van de psoriasis verminderen. Als je hier hulp bij nodig heeft, bespreek dit dan met jouw arts.

Zalftherapie: smeren kan de psoriasis verminderen. Er zijn verschillende medicinale crèmes/lotions/zalven die de ontsteking van de huid remmen en de jeuk verminderen. Corticosteroïden (“hormoonzalven’) worden het meest gebruikt. Ook vitamine-D derivaten (calcipotriol/calcitriol), ditranol en teerzalf zijn effectieve behandelingen. Voordeel van smeren is dat er weinig bijwerkingen zijn. Wel kan smeren veel tijd kosten en kan het vlekken in kleding en beddengoed geven. Er zijn ook middelen die vitamine-D en corticosteroïden combineren. Het goede nieuws: bij ongeveer twee derde van de mensen met milde psoriasis helpt lokale therapie zeer goed.

Lichttherapie: bij lichttherapie worden mensen met psoriasis belicht met ultraviolette (UV) straling. Meestal wordt UV-B licht gebruikt. Vaak zijn 25 tot 30 behandelingen nodig om goed resultaat te verkrijgen. In de zomer hebben veel mensen minder last van de psoriasis door de UV-B straling in de zon. De zonnebank helpt niet. Lichttherapie kun je krijgen in een ziekenhuis. Maar ook is thuisbelichting mogelijk. Lichttherapie is heel effectief. Bij 60-70 procent van de patiënten verdwijnt ongeveer driekwart van de psoriasisplekken.

Tabletten of injecties: bij ernstige psoriasis, of als andere behandelingen niet het gewenste resultaat hebben, kan gekozen worden voor behandeling met tabletten/capsules of injecties. Voorbeelden hiervan zijn methotrexaat, ciclosporine, fumaarzuur, acitretine en biologics. Omdat deze medicijnen ernstige bijwerkingen kunnen hebben, zijn regelmatige (bloed)controles nodig. Alle bovengenoemde middelen hebben een andere werking en effect, welk middel bij jou past kun je het beste bespreken met de dermatoloog.

Ook als je geen vragen (meer) hebt over de behandeling van de psoriasis maar wel over de impact ervan, kan je deze bespreken met je arts. Hij/zij kan zorgen dat je ondersteuning krijgt bij het leren omgaan met psoriasis.