Nieuwsberichten

Wereldkankerdag - Huidkanker komt steeds vaker voor

In 2019 kregen ongeveer 118.000 mensen de diagnose kanker, ruim 2.000 meer dan in 2018. Deze stijging komt door bevolkingsgroei en vergrijzing, omdat mensen op oudere leeftijd een grotere kans op kanker hebben. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort en het aantal diagnoses huidkanker is ook in 2019 weer gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Nederlandse Kanker Registratie.

Het basaalcelcarcinoom komt verreweg het meeste voor met ongeveer 50.000 mensen met een nieuwe diagnose per jaar. Na basaalcelcarcinoom komt plaveiselcelcarcinoom het meeste voor, met name bij oudere mensen. Meestal is deze vorm van kanker goed te behandelen. Slechts bij een klein deel van de patiënten treden uitzaaiingen op. Bij het melanoom is de kans op uitzaaiingen groter dan bij plaveiselcelcarcinoom. 7.000 patiënten kregen in 2019 de diagnose melanoom. Lees hier het volledige artikel van IKNL.

De belangrijkste risicofactor voor huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon en zonnebank. De NVDV waarschuwt al jaren voor de gevaren van zonnebankgebruik en overmatige blootstelling aan de zon. In een interview met het AD bepleit de voormalig bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) Peter Huijgens dat we af moeten stappen van het idee dan bruin worden gezond is (link: https://www.ad.nl/binnenland/kankerexpert-wil-verbod-op-zonnebanken-belachelijk-idee-dat-bruin-worden-gezond-is~a3d1ec78a/). Zie voor meer informatie ook de folder ‘Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon’ en ‘Standpunt Zonnebank – Gewoon niet doen!

In 2020 gaat de NVDV op verschillende manieren aandacht besteden aan de gevolgen van overmatige blootstelling aan de zon. Houd onze website, social media en andere kanalen in de gaten voor meer informatie.

In geval u twijfelt over een plekje op uw huid, adviseren wij u om contact te zoeken met uw huisarts.

Terug naar overzicht