Nieuwsberichten
Nieuwsberichten
Vacature bureaumedewerker (24-32 uur)
Vacature Bureaumedewerker in PDF
Vacature Bureaumedewerker Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (24-32 uur)
De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, de wetenschappelijke beroepsvereniging voor dermatologen in Nederland, is op zoek naar een:
Bureaumedewerker (m/v)
Zelfstandige en proactieve administratieve spin in het web voor 24-32 uur...
Oproep kankerpatiënten: haal de zonnebanken uit sportschool
Lees verder via dit artikel: https://www.ad.nl/binnenland/oproep-kankerpatienten-haal-de-zonnebanken-uit-sportschool~a50159cd/
Moedervlekken
Iedereen heeft ze: moedervlekken, gemiddeld zo’n 25. Moedervlekken zijn goedaardige hoopjes van pigmentcellen in de huid. Dit is normaal. Naast normale, goedaardige moedervlekken bestaan er kwaadaardige moedervlekken (melanomen). Leer de verschillende moedervlekken te herkennen!
Meer te weten komen over moedervlekken? Bekijk onze website.
Korstjes
Bijna niemand kan het laten: krabben aan een wondkorstje. Waarom? En hoe gevaarlijk is het? NRC spreekt met dermatoloog Koen Quint: „Met het verwijderen van de korst kun je ook de helende huid meenemen.”
Lees verder via deze link
Puistjes
Wat kun je het beste doen als er een pukkel verschijnt op je gezicht? De Gelderlander spreekt met dermatoloog Elodie Mendels, zij geeft enkele tips over hoe je het beste met pukkels om kan gaan.
Lees verder via deze link.
Wondroos
Wondroos (ook wel erysipelas of cellulitis genoemd) is een ontsteking alleen van de huid. De huid is rood, dik en pijnlijk. Bij Cellulitis is vaak ook naast de huid, het onderhuidse vetweefsel bij de ontsteking betrokken.
Meer te weten komen over wondroos? Bezoek onze website
Wat doen bij een kwallenbeet en wespen- en/of bijensteek
Eerste hulp bij zomerongelukken: dermatoloog Klara Mosterd legt uit wat je het beste kunt doen bij een kwallenbeet en wespen- en/of bijensteek.
Lees verder via deze link
Grijs worden
Grijs worden: we ontkomen er niet aan. Maar waar komen die grijze haren eigenlijk vandaan? En kan je dat proces vertragen? Nu.nl spreekt hierover met dermatoloog Rick Waalboer-Spuij. Lees verder
Clownseczeem/ Dermatitis perioralis
Clownseczeem (Medische term: Dermatitis perioralis) betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes.
Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Een soortgelijke huiduitslag wordt soms rond de ogen gezien: dan spreekt men van dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).
Meer te weten komen over clownseczeem? Bezoek...
Smetplekken
Smetplekken (medische term: Intertrigo) is een vorm van eczeem in de huidplooien, in deze plooien ontstaat door vocht, warmte en/of wrijving een geïrriteerde huid.
Smetplekken kunnen heel vervelend zijn door bijvoorbeeld pijn of geur, gelukkig zijn er genoeg behandelingen en als men goed de maatregelen toepast dan is intertrigo te genezen.
Om smetplekken te voorkomen of in een vroeg stadium (als de huid lichtrood en niet kapot is) te behandelen, is het belangrijk de huid dagelij...
Littekens
We krijgen allemaal wel eens met een litteken te maken, maar hoe kun je deze het beste verzorgen?
Er is veel onderzoek gedaan naar speciale litteken crèmes maar er bestaat weinig bewijs dat deze werken. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden. Ook smeren met vitamine A-zuur kan de wondgenezing versnellen en littekenvorming na een ingreep verminderen. Begin als het mogelijk is al enke...
Jeugdpuistjes
Jeugdpuistjes (medische term: Acne vulgaris), vrijwel iedereen krijgt er in de puberteit last van. Bij de een zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen.
We geven twee tips mee:
- Een veel gemaakte fout is het uitknijpen van de puistjes en/of mee-eters: door de druk komt er ook talg i...
Zelfbruiner
Een bruin kleurtje door de zonnebank of uren zonnen is geen verstandige keuze, en dit raden wij zeer af. Maar wat als je toch bruin wil zijn? Is een zelfbruiner dan een goed idee?
De werkzame stof in zelfbruiners is DHA (dihydroxyacetone); een kunstmatige suiker. DHA reageert met de eiwitten in de bovenste laag van de huid, die bestaat uit dode huidcellen. Het resultaat van deze reactie is een bruine kleur.
Verkleuring door de zon (of zonnebank)...
Lippen smeren met SPF
We smeren ons in met zonnebrandcrème om schade door UV-straling te voorkomen, alleen nemen we onze lippen niet altijd mee in dit plan.
Er is minder bewustzijn over het beschermen van je lippen tegen de zon, als je huid verbrand dan wordt het rood, zwelt het wat op en is het pijnlijk. Voor je lippen geldt hetzelfde. Zonverbrande lippen zijn rood, opgezwollen en pijnlijk, ze zijn gevoelig voor aanrakingen en er kunnen kleine, witte blaren op de lippen verschijnen.
Het is dus net z...
Producten gezichtsverzorging
De verkoop van gezichtsverzorging ging afgelopen jaar in Nederland met 4,1 procent omhoog. Anti-rimpel crème en huidproducten met collageen die zouden zorgen voor minder rimpels, zijn in allerlei vormen te koop.
Maar werken ze wel? Blok&Toine spreekt met Dermatoloog Menno Gaastra, Gaastra geeft enkele tips over zinnige gezichtsverzorging.
Bekijk het interview via deze link