Dé expert
voor huidproblemen

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

5 januari 2021

Onzeker door huid- en haarproblemen

We worden steeds onzekerder over ons uiterlijk. Het komt steeds vaker voor dat mensen hun huid- of haaraandoeningen verbergen in plaats van naar de huisarts te gaan. Dat terwijl de huisarts de meeste huid- en haarproblemen vaak heel goed kan behandelen. 

Lees hier het interview met dermatoloog Ilse Kroft

Lees meer
25 december 2020

Haarverf en je huid

Veel mensen voorzien hun haardos regelmatig van een nieuw kleurtje, soms al jarenlang. Om grijze haren te verbergen, of omdat ze blond, bruin, rood of zwart mooier vinden dan de kleur die moeder natuur hen gaf. Maar wat doen we onze lokken aan? Kan regelmatig verven kwaad?

Tanja Vogel, dermatoloog bij Medisch Spectrum Twente geeft antwoord op deze vragen. 

Lees meer via deze link


Lees meer
22 december 2020

Wintertenen (Perniones)

Perniones is de medische benaming voor de meer bekende “wintertenen”, “wintervoeten” of “winterhanden”. Het gaat hierbij om een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid bij blootstelling aan kou. Deze conditie treedt voornamelijk op in het voorjaar en de herfst. Perniones wordt meer bij vrouwen dan bij mannen gezien. Vooral mensen die veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werken kunnen er meer last van hebben.

Lees meer over wintertenen via deze link
<...

Lees meer
17 december 2020

Vlekjes en plekjes: híer moet je op letten

Eczeem, een droge huid, gekke vlekjes en plekjes en wratjes die er vroeger niet waren, huidkanker: de ouder wordende huid heeft het soms zwaar te verduren. Dermatoloog Laura Kienhorst bespreekt de meest voorkomende huidproblemen en geeft tips om ze, waar mogelijk, te voorkomen.

Lees verder via deze link


Lees meer
15 december 2020

Droge lippen

Hoe ontstaan droge lippen en hoe kun je dit voorkomen? En wat als je al droge lippen hebt, wat kun je er dan tegen doen? Dokters van Morgen spreekt met Petra Dikrama, dermatoloog van het Erasmus Medisch Centrum en The Body Clinic.
Lees verder via deze link

Lees meer
11 december 2020

Huidafwijkingen bij COVID-19

Het wordt steeds duidelijker dat het coronavirus meer symptomen kan geven dan de welbekende verschijnselen van de ademhaling. Internationale vermeldingen van huidafwijkingen bij patiënten die positief zijn getest op het coronavirus nemen met de dag toe. Ook voor de minder ‘bekende’ klachten is het belangrijk deze goed in kaart te brengen om dit virus beter te begrijpen.

Op initiatief van de NVDV is deze week een open-access publicatie verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Genee...

Lees meer
10 december 2020

Collageen

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Ongeveer een derde van al het eiwit in je lichaam is collageen. Maar niet al het collageen is hetzelfde. Er zijn in ieder geval 28 soorten bekend.

Het heeft talloze functies en je lijft maakt het zelf aan. Maar na een bepaalde leeftijd neem die aanmaak af. Hoe kun je dat voorkomen en wat doet collageen dan precies in het lichaam?

Lees meer over collageen via deze link
Lees meer
7 december 2020

Mondkapjesplicht en uitzonderingen

Mondkapjesplicht en uitzonderingen

Sinds 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Het kan zowel gaan om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of aandoeningen. Concreet betreft het onder andere mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een...

Lees meer
3 december 2020

Dagcrème met zonbescherming: Waar je ook in de winter op moet letten.

Dokters van Morgen spreekt met dermatologen Francis Wu (Iconic Elements en Dermatologisch Centrum Utrecht) en Petra Dikrama (Erasmus MC en Dikrama Clinics) over dagcrèmes met zonbescherming, wat kunt u het beste voor uw huid doen en wat zijn de fabels en feiten?

Lees meer via deze link


Lees meer
30 november 2020

Maskne

Nu we regelmatig mondmaskers dragen, is er een nieuw fenomeen ontstaan: maskne (spreek uit: masknee). Kort gezegd: dit zijn pukkeltjes die ontstaan achter je mondmasker.
Hoe voorkom je dit? En vooral: hoe kom je er weer van af? TVV interviewde Gamze Piskin, dermatoloog van het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam.

Lees meer via deze link


Lees meer
23 november 2020

Handeczeem tijdens COVID-19

We wassen onze handen veelvuldig vanwege corona en nu wordt het ook nog koud. De beschermlaag op onze handen heeft het daarmee zwaar. Hierdoor kan huideczeem ontstaan of verergeren. Dit is een ontsteking van de huid van de handen. De kenmerken zijn: roodheid, schilfering, vocht, blaasjes, verdikking van de huid en kloven.

Dermatoloog Wianda Christoffers legt uit hoe we droge handen, kloven en eczeem kunnen voorkomen. https://www.ad.nl/gezond/dermatoloog-over-het-verzorgen-van-je...
Lees meer
27 augustus 2020

Negen dingen die je niet wist over kinderen en zonbescherming.

Steeds als de huid door de zon verbrandt, ontstaat schade aan het erfelijk materiaal in de cellen (dna) van de huid. Een kwart van de kinderen verbrandde vorig jaar in de zon, zegt dermatoloog Alice Langeveld.

Lees meer
24 augustus 2020

Psychisch leed achter psoriasis

‘Moeilijk te accepteren dat huidprobleem chronisch kan zijn’

De dermatoloog is gespecialiseerd in psoriasis: een chronische, schilferende huidaandoening. Inmiddels kunnen mensen goed geholpen worden, maar de frustratie blijft. 

Dermatoloog Tom Hillary vertelt over de soms verwoestende impact van huidziektes op iemands leven.

Lees meer
20 augustus 2020

Hoe schadelijk is het om je moedervlek open te krabben?

Moedervlekken zijn er in alle soorten, maten en tinten. Verreweg de meesten zijn onschuldig, maar een enkeling kan veranderen in een melanoom. Altijd belangrijk om dit goed in de gaten te houden, dus. Dermatoloog Koen Quint legt het een en ander uit.
Lees meer
17 augustus 2020

Wat zijn de effecten van heet water op de huid?

De buitenste laag van de huid, de hoornlaag, is een belangrijke barrière van het lichaam. Die zorgt er onder andere voor dat bacteriën, bepaalde stoffen en andere indringers niet naar binnen kunnen. Een droge huid na een douche zullen veel mensen herkennen. "Water droogt de huid uit", vertelt dermatoloog Niels Deenen. "Hoe langer en hoe heter je doucht, hoe meer de huid uitdroogt."
Lees hier meer 
Lees meer
11 augustus 2020

7 fabels en feiten over zonnen

Mocht je deze warme dagen in de zon gaan liggen (of naar buiten gaan) dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom. Zij zette de fabels en feiten voor je op een rijtje. Tijd om die even te herhalen!

https://www.metronieuws.nl/li...

Lees meer
13 juli 2020

Het verbranden van de huid: zo gaat dat in zijn werk

Dermatoloog Jorrit Terra licht toe over de gevaren van de verbranding van de huid. Want het doet niet alleen pijn, keer op keer verbranden is ook ontzettend schadelijk. “Hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans op het krijgen van huidkanker op latere leeftijd’’ waarschuwt hij.

Bekijk het filmpje en lees meer in dit artikel.

Lees meer
10 juli 2020

Complicaties door tatoeages

Tatoeages worden steeds populairder; de laatste cijfers uit 2014 laten zien dat inmiddels 10% van de bevolking in Nederland een of meerdere tatoeages heeft.

Maar het zetten van een tatoeage gaat niet altijd goed: complicaties bij tatoeages komen bij ongeveer 2% voor. Deze complicaties ontstaan op basis van hoe het lichaam van de patiënt reageert op de inkt. Dit kan variëren van allergische reacties tot ontstekingen en stevig verhoogde littekens.

De...

Lees meer
9 april 2020

Verdacht plekje? Blijf niet thuis!

Het aantal diagnoses huidkanker neemt fors af doordat patiënten wegblijven van het ziekenhuis. Dit kan gevolgen hebben voor de behandeling. Stel daarom een doktersbezoek niet uit. Het ziekenhuis is een veilige plek om naartoe te gaan.

Lees meer
6 april 2020

FAQ afweerremmende medicatie

Veel gestelde vragen


06-04-2020


Lees in dit artikel de meest gestelde vragen omtrent afweerremmende medicatie.

Lees meer
5 april 2020

Wij weten dat 1 op de 5 Nederlanders huidkanker krijgt

De eerste lentedag van het jaar is aangebroken, de temperaturen stijgen tot boven de 20 graden. Het smeren van een beschermende factor is het hele jaar belangrijk, dus ook nu.

Lees meer
27 maart 2020

Handen wassen, handen wassen, handen wassen: dat is één van de constant terugkerende adviezen in de strijd tegen het coronavirus.

Maar veel wassen, betekent ook droge handen, vooral bij kinderen. Volgens dermatoloog Menno Gaastra is er maar één ding dat je er tegen kunt doen.

Lees meer in dit artikel
Lees meer
20 maart 2020

Handen wassen en droge handen als gevolg, wat te doen?

Vanwege het coronavirus wordt ons aangeraden om vooral heel goed onze handen te wassen en desinfecteren. Helaas blijft daardoor weinig van onze handen over. Wat kun je het beste doen tegen droge handen?
Dermatoloog Menno Gaastra in Stax&Toine: "Bescherm je handen alsjeblieft met een beetje vettigheid, want anders worden ze juist gevoeliger voor infecties."

Lees meer via deze link

Lees meer
15 maart 2020

Informatie voor patiënten vanwege hun huidaandoening afweerremmende medicatie gebruiken.

Wij volgen het standpunt van de RIVM.  https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

Lees meer
13 maart 2020

Haaruitval kent iedereen wel

Maar wat als je opeens een kale plek ziet?
Het overkomt meer mannen dan vrouwen, maar ook vrouwen kunnen last hebben van kaalheid. Margriet stelde zeven vragen over haarverlies aan dermatoloog dr. Mandy Prins.

Lees meer via deze link

Lees meer