Dé expert
voor huidproblemen

Nieuwsberichten

Nieuwsberichten

11 januari 2022

VADV Stipendium 2022

Stipendium 2022

Een stipendium maakt het verschil!

Als dermatoloog van de toekomst is niet alleen medisch inhoudelijke kennis vereist, maar wordt van je verwacht dat je ook aandacht hebt voor onderwerpen als lifestylegeneeskunde, innovatie, organisatie en financiering van de zorg. Het VADV-stipendium wil AIOS dermatologie de kans geven zich te profileren en over de grenzen van de dermatologie heen te kijken.

De VADV stelt hiertoe samen me...

Lees meer
17 november 2021

Oproep kankerpatiënten: haal de zonnebanken uit sportschool

Lees verder via dit artikel: https://www.ad.nl/binnenland/oproep-kankerpatienten-haal-de-zonnebanken-uit-sportschool~a50159cd/


Lees meer
7 oktober 2021

Moedervlekken

Iedereen heeft ze: moedervlekken, gemiddeld zo’n 25. Moedervlekken zijn goedaardige hoopjes van pigmentcellen in de huid. Dit is normaal. Naast normale, goedaardige moedervlekken bestaan er kwaadaardige moedervlekken (melanomen). Leer de verschillende moedervlekken te herkennen!

Meer te weten komen over moedervlekken? Bekijk onze website.

Lees meer
4 oktober 2021

Korstjes

Bijna niemand kan het laten: krabben aan een wondkorstje. Waarom? En hoe gevaarlijk is het? NRC spreekt met dermatoloog Koen Quint: „Met het verwijderen van de korst kun je ook de helende huid meenemen.”

Lees verder via deze link

Lees meer
27 september 2021

Puistjes

Wat kun je het beste doen als er een pukkel verschijnt op je gezicht? De Gelderlander spreekt met dermatoloog Elodie Mendels, zij geeft enkele tips over hoe je het beste met pukkels om kan gaan.

Lees verder via deze link. 


Lees meer
23 september 2021

Wondroos

Wondroos (ook wel erysipelas of cellulitis genoemd) is een ontsteking alleen van de huid. De huid is rood, dik en pijnlijk. Bij Cellulitis is vaak ook naast de huid, het onderhuidse vetweefsel bij de ontsteking betrokken.

Meer te weten komen over wondroos? Bezoek onze website

Lees meer
9 september 2021

Wat doen bij een kwallenbeet en wespen- en/of bijensteek

Eerste hulp bij zomerongelukken: dermatoloog Klara Mosterd legt uit wat je het beste kunt doen bij een kwallenbeet en wespen- en/of bijensteek. 

Lees verder via deze link

Lees meer
7 september 2021

Grijs worden

Grijs worden: we ontkomen er niet aan. Maar waar komen die grijze haren eigenlijk vandaan? En kan je dat proces vertragen? Nu.nl spreekt hierover met dermatoloog Rick Waalboer-Spuij. Lees verder  

Lees meer
3 september 2021

Clownseczeem/ Dermatitis perioralis

Clownseczeem (Medische term: Dermatitis perioralis) betekent letterlijk ‘ontsteking van de huid rond de mond’. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid van de huid rond de mond met kleine pukkeltjes en puistjes.

Dermatitis perioralis komt voornamelijk voor bij jonge vrouwen en soms bij kinderen. Een soortgelijke huiduitslag wordt soms rond de ogen gezien: dan spreekt men van dermatitis periocularis (periocularis = rond de ogen).

Meer te weten komen over clownseczeem? Bezoek...

Lees meer
27 augustus 2021

Smetplekken

Smetplekken (medische term: Intertrigo) is een vorm van eczeem in de huidplooien, in deze plooien ontstaat door vocht, warmte en/of wrijving een geïrriteerde huid.

Smetplekken kunnen heel vervelend zijn door bijvoorbeeld pijn of geur, gelukkig zijn er genoeg behandelingen en als men goed de maatregelen toepast dan is intertrigo te genezen.

Om smetplekken te voorkomen of in een vroeg stadium (als de huid lichtrood en niet kapot is) te behandelen, is het belangrijk de huid dagelij...

Lees meer
18 augustus 2021

Littekens

We krijgen allemaal wel eens met een litteken te maken, maar hoe kun je deze het beste verzorgen?

Er is veel onderzoek gedaan naar speciale litteken crèmes maar er bestaat weinig bewijs dat deze werken. Het gebruik van een gewone verzorgende crème houdt de huid en het littekenweefsel soepel, waardoor het litteken wat minder zichtbaar kan worden. Ook smeren met vitamine A-zuur kan de wondgenezing versnellen en littekenvorming na een ingreep verminderen. Begin als het mogelijk is al enke...

Lees meer
13 augustus 2021

Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes (medische term: Acne vulgaris), vrijwel iedereen krijgt er in de puberteit last van. Bij de een zijn het enkele puistjes, bij de ander is het een uitgebreide huidaandoening die veel psychische problemen kan geven. Acne kan soms ook na de puberteit blijven bestaan of pas op volwassen leeftijd beginnen. 

We geven twee tips mee: 

- Een veel gemaakte fout is het uitknijpen van de puistjes en/of mee-eters: door de druk komt er ook talg i...

Lees meer
10 augustus 2021

Zelfbruiner

Een bruin kleurtje door de zonnebank of uren zonnen is geen verstandige keuze, en dit raden wij zeer af. Maar wat als je toch bruin wil zijn? Is een zelfbruiner dan een goed idee?

De werkzame stof in zelfbruiners is DHA (dihydroxyacetone); een kunstmatige suiker. DHA reageert met de eiwitten in de bovenste laag van de huid, die bestaat uit dode huidcellen. Het resultaat van deze reactie is een bruine kleur.

Verkleuring door de zon (of zonnebank)...

Lees meer
2 augustus 2021

Lippen smeren met SPF

We smeren ons in met zonnebrandcrème om schade door UV-straling te voorkomen, alleen nemen we onze lippen niet altijd mee in dit plan.

Er is minder bewustzijn over het beschermen van je lippen tegen de zon, als je huid verbrand dan wordt het rood, zwelt het wat op en is het pijnlijk. Voor je lippen geldt hetzelfde. Zonverbrande lippen zijn rood, opgezwollen en pijnlijk, ze zijn gevoelig voor aanrakingen en er kunnen kleine, witte blaren op de lippen verschijnen.

Het is dus net z...

Lees meer
22 juli 2021

Producten gezichtsverzorging

De verkoop van gezichtsverzorging ging afgelopen jaar in Nederland met 4,1 procent omhoog. Anti-rimpel crème en huidproducten met collageen die zouden zorgen voor minder rimpels, zijn in allerlei vormen te koop.

Maar werken ze wel? Blok&Toine spreekt met Dermatoloog Menno Gaastra, Gaastra geeft enkele tips over zinnige gezichtsverzorging. 

Bekijk het interview via deze link

Lees meer
20 juli 2021

Houdbaarheidsdatum zonnebrand

Er is een grote kans dat je nog een verzameling zonnebrand van de vorige zomer over hebt, maar denk er goed over na of je deze nog kunt gebruiken. Zonnebrand kan namelijk ook bederven. 

We zetten een aantal punten op een rij waar je rekening mee kunt houden:
1. Over het algemeen zijn SPF-producten drie jaar houdbaar. Dit gaat echter niet in alle gevallen op. Zonnebrand die is blootgesteld aan een hoge temperatuur, bacteriën en vocht bederft eerder en biedt...

Lees meer
28 mei 2021

Spataderen

Spataderen (Medische term: varices) zijn afwijkingen aan de aders die vooral in de benen voorkomen. Aders zijn bloedvaten die ervoor zorgen dat het bloed afgevoerd wordt terug naar het hart. In de grotere aders zitten kleppen. Als die kleppen niet goed werken, dan stroomt het bloed terug in de benen in plaats van naar het hart. Zo ontstaan spataderen. 

Spataderen hoeven niet altijd zichtbaar te zijn, het is namelijk ook goed mogelijk dat ze dieper onder de huid lo...

Lees meer
26 mei 2021

Campagne De Huid

Met de juiste bescherming tegen de zon kan huidkanker voorkomen worden, onthoud het motto smeren, kleren, weren!! De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie heeft bijgedragen aan de campagne De Huid in samenwerking met Mediaplanet. #dehuid #huidkanker

Vandaag is de campagne ‘De Huid’, in aanloop van de 'Dag van de Zonnebrand', gelanceerd. Deze campagne wil aandacht besteden aan onze huid, de juiste zonbescherming, huidkanker en behandelingsmogelijkheden.

Lees me...

Lees meer
25 mei 2021

Scheren mét of zonder zeep?

Soms kom je er net te laat achter dat de scheerschuim of -gel op is. Kun je op dat moment beter scheren met shampoo of conditioner, of dan toch liever met helemaal niks? 

Libelle spreekt met Dermatoloog Anne Margreet van Drooge, zij geeft antwoord op deze vraag.

Lees verder via deze link

Lees meer
21 mei 2021

Rimpelvorming

Rimpels krijgt iedereen, dat is een feit. Toch doen sommige mensen er alles aan om rimpelvorming te voorkomen. Met duizenden crèmes, zalfjes en zogenaamde wondermiddelen kan het moeilijk zijn om na te gaan wat je precies nodig hebt.

Radar vroeg aan dermatoloog Tjinta Brinkhuizen wat je het best kunt gebruiken in je dagelijkse skincare routine om rimpels te voorkomen of minimaliseren.

Lees verder via deze link

Lees meer
18 mei 2021

Het controleren van moedervlekken

Iedereen heeft moedervlekken, een moedervlek kan soms doorgroeien tot een kwaadaardige moedervlek, oftewel melanoom: een mogelijk gevaarlijke vorm van huidkanker.
Radar spreekt met dermatoloog Tjinta Brinkhuizen over hoe je een onveilige moedervlek herkent en wat je dan het beste kunt doen.

Lees verder via deze link

Lees meer
14 mei 2021

Zwangerschap striae

Bijna acht op de tien vrouwen ontwikkelt striae tijdens de zwangerschap, door een combinatie van verschillende factoren. Doodnormaal dus. Tegenwoordig zijn er tal van oliën en crèmes op de markt, speciaal voor de zwangere buik. Maar hoeveel nut heeft dat smeren tegen striae nu écht? Dermatoloog Anne Margreet van Drooge vertelt je wat deze smeersels precies uithalen.

Lees verder via deze link

Lees meer
12 mei 2021

Vijf tips om je kind beter te beschermen tegen verbranding

Wij vinden dat er meer schaduwplekken moeten komen en op veel meer openbare plaatsen gratis zonnebrandcrème verstrekt moet worden. Maar wat kan je als ouder het beste doen om te voorkomen dat je kind verbrandt? Een verbrande huid op kinderleeftijd verdubbelt de kans om later huidkanker te krijgen.

RTL Nieuws sprak met dermatoloog Birgitte Visch, zij legt uit wat de vijf beste manieren zijn om verbranding van je kind en daarmee potentiële huidkanker op latere leeft...

Lees meer
10 mei 2021

Nieuwe richtlijn Infantiele hemangiomen

De multidisciplinaire richtlijnwerkgroep Infantiele hemangiomen, onder voorzitterschap van Carine van der Vleuten, heeft de nieuwe richtlijn Infantiele hemangiomen afgerond. De richtlijn geeft adviezen en aanbevelingen over onder andere de diagnostiek, behandeling en follow-up van kinderen met infantiele hemangiomen. 

Dit document, alsmede een beknopte samenvatting hiervan, is inmiddels online beschikbaar op de NVDV website. Lees de samenvatting via deze link.

Lees meer
6 mei 2021

Wat zeggen je nagels over je gezondheid?

Onze nagels zijn een afspiegeling van de gezondheid. Als ze van kleur veranderen, een andere vorm krijgen of snel breken, dan kan dat komen door een ziekte. Dermatoloog Leon Plusjé vertelt welke aandoeningen bij de verschillende nagels horen en wat je eraan kunt doen.

Lees verder via deze link

Lees meer